НАТО БОМБАРДОВАО СРЈ НА СВОЈУ РУКУ

NATO

У посјети Бриселу протеклих дана у организацији НВО ,,Алфа центар“ из Никшића, била је делегација из Црне Горе у саставу које су по први пут биле и оне огранизације које се противе чланству те земље у алијанси.
По први пут и историји НАТО пакта, у самом сједишту организације, на иницијативу предсједника мировног покрета ,,Не у рат! Не у НАТО!“ Гојка Раичевића одржан је минут ћутања за оне жртве које је сам НАТО пакт убио. Наравно иницијатива се односила на жртве бомбардовања НАТО пакта у Републици Српској 1995, у СРЈ 1999, као и на жртве страдале у последњим терористичким нападима у Бриселу, Паризу и Истамбулу.
Сам овај догађај био је на граници дипломатског инцидента. Реакција домаћина из сектора за јавну дипломатију алијансе је била оштра. Рекао је да је испоштовао иницијативу али да то није било нимало лијепо према домаћину. Очигледно је било да су званичници НАТО пакта навикли да делегације из Црне Горе обично имају потпуно сервилан однос према њима као и осјећај задивљености према величини и снази алијансе. Овакав приступ их је у потпуности изненадио.

epa05053116 Flags of NATO and Montenegro are displayed on the Goverment House building, in Cetinje, Montenegro, 03 December 2015. NATO foreign ministers a day earlier decided to invite Montenegro to become the 29th member of their alliance despite Russian concerns, leading Moscow to threaten a response. Montenegro would be the third nation from the Western Balkans to join NATO after Albania and Croatia. Russia should have no say on the country's decisions, top NATO officials and ministers said.  EPA/BORIS PEJOVIC

У разговорима са представницима сектора за јавну дипломатију, стручњацима за питања Балкана одсјека за евро-атлантске интеграције и партнерство, сектора за планирање одбране, са представницима мисија САД, Мађарске и Италије при алијанси, сектора А за операције и мисије, представницима разних родова војске у бази Шејп у Монсу, дошло се до одређених сазнања и признања која нису важна по питању промјене званичне политике НАТО пакта али у будућности могу бити важно историјско свједочанство за наш народ.
Наиме на питања о бомбардовању из 1999 генерални став представника је био да је у питању била жеља да се спријечи страдање цивила. Марко Ковачевић, представник Епархије Будимљанско-никшићке, Српске православне цркве, је на први изнешен такав став реаговао са питањем: „Како се спрјечава страдање на мањем простору (мислећи на КиМ) тако што се бомбардује већи простор, и убија већи број цивила ради мањег броја цивила“? Он је упитао НАТО званичника како је одлучено да буде убијено дијете у Београду да би се спасило неко друго дијете на КиМ.
Одговор је изостао. Такође се дошло до закључка да се у НАТО пакту немогуће одупријети доминацији САД. Оне су према ријечима представника водиле већину војних акција НАТО-а скоро увијек успијевши да доведу до консензуса чланице по већини питања. У ријетким случајевима када то није било могуће као по питању Ирака САД може сам, са још понеким савезником предузети акције у којима их НАТО пакт не може спријечити јер, по ријечима представника са којима се делегација из Црне Горе састајала, САД су суверена држава која има право да доноси суверене одлуке.
На један од таквих одговора који су се на иста питања понављали код свих званичника, представник СПЦ из Црне Горе, Марко Ковачевић је констатовао и питао: ,,И СРЈ је била суверена земља која је жељела да ријеши проблем на својој а не туђој територији па је за то кажњена и у томе спријечена док су САД предузимале самосталне акције против других држава. Како се заштити од САД ако буде било потребе? Поставља се питање како би Нато пакт као организација био у стању да спријечи САД у неким активностима које би могле да представљају опасност по мир у свијету. Вјероватно никако. “
Није добијен никакав одговор.
Посебно су срамно звучали одговори у вези страдања цивила, гађања мостова и болница у бомбардовању наше земље 1999 године. Један од њих рекаоје да је једна болницау Београду погођена због прераног притиска дугмета у авиону и да се дугме заглавило и ракете погодиле циљеве које нису требале.
Из делегације су их потом упитали зашто је онда НАТО бомбардовао положаје Војске Републике Српске 1995 године због гранатирања сарајевске пијаце Маркале, гдје су исто тако страдали цивили, а да нису утврдили ни да ли је то неко урадио грешком, погрешним или не правовременим притиском на дугме или активацијом, како се то догађа и много прецизнијој НАТО авијацији и ни до данас дефинитивно не утврдивши да ли је то дјело српских снага или муслиманских снага које су биле супротстављене у том моменту.Зашто је када то ураде НАТО војници у питању грешка а у другом случају јасна намјера. Одговор је био да ситуација јесте слична али да је процјена у алијанси тада била таква. Дакле јасно упућујући да се користе двоструки аршини.
Стручњак за питање Балкана одсјека Нато пакта за евро-атланске интеграције и партнерство рекао је да алијанска има веома побољшане односе са Србијом у протекле двије године и да ће предуслов да ти односи буду још бољи бити останак премијера Вучића на власти и задовољно је констатовао да је већ извјесно да ће СНС побједити на изборима и вјероватно остварити исти број мандата.
У даљој дискусији, представник сектора А за војне операције и мисије алијансе је рекао : ,,Нато не иде около да тражи себи посао. Све одлуке се доносе консензусом и у складу са међународним правом. Нато ништа не ради на своју руку.“
Испред Епархије будимљанско-никшићке обратио се Марко Ковачевић, ријечима: ”прилично сте самоувјерено рекли да НАТО не дјелује на своју руку, међутим, 1999. године НАТО је дјеловао без сагласности Савјета безбједности”, подсјетио је званичника о агресији на СРЈ.
Званичник му је одговорио да је случај Југославије 1999. године био другачији од свих других НАТО ”интервенција” јер су државе-савезнице донијеле одлуку без дозволе УН, по његовом тумачењу оне су то урадиле јер су мислиле да постоји довољно правних доказа да се може оправдати војна интервенција.
На његов одговор Ковачевић је прокоментарисао: ”Дакле ипак је НАТО дјеловао на своју руку”, са чим се НАТО званичник сложио.
”Што се тиче 1999. године, Југославија је била суверена држава и имала проблем са тероризмом и заштитом српског живља од албанских терористичких група и њој није помогнуто, већ смо као крајњи производ добили стварање Исламске државе на простору КиМ, нарушен је суверенитет једне државе, потом је услиједио погром 2004. године, прогањање Хришћана православне вјероисповијести, уништење културне баштине – дакле, етичко чишћење : Срба данас скоро да и нема на Косову и Метохији. Прошле недеље сам био у Призрену. Сада је тамо 70 Срба а прије рата их је живјело 12 хиљада. Која је страна заиста страдала – сада се јасно види, јер то су крајње последице НАТО интервенције”, нагласио је Ковачевић истичући да начин на који је сукоб ријешен био је на штету само једне стране.
НАТО званичник је одговорио да би можда био зачуђен његовим личним ставом и да је та интервениција НАТО-а контроверзна.
”Последице можда нису биле предвиђене како је требало, али наглашавам да је присуство НАТО-а на ”Косову” под консензусом земаља чланица”, казао је званичник.
Наредног дана у Нато бази ,,Шејп“ код Монса било је исто интересантних питања и одговора. Издвојићемо само неке.
“На данашњи дан, прије тачно 17. година НАТО авиони погодили су међународни путнички воз Београд – Солун, када је страдало 15 цивила. Најмлађој жртви Бранимиру Станијановићу, који је у возу страдао са својим родитељима, било је тек 6 година. Никада раније путнички возови нијесу били мете војних формација, већ искључиво терористичких група, питам стога зашто се то догодило?“ – било питање, које је 12. априла приликом посјете црногорске делегације војној команди НАТО-а у бази “Шејп“, Игор Дамјановићиз Мировног покрета “НЕ у рат, не у НАТО“ поставио турском ваздухопловном генералу?
Турски генерал одговорио је да је то: “Била грешка пилота и да НАТО није желио да убија, већ да брани цивиле“. На његов одговор Дамјановић се надовезао питањем: “Да ли је лицемјерно то што су генерали војске Републике Српске, осуђени на практично доживотне робије за гранатирање цивилних цилљева у Сарајеву и Тузли, минобацачким и артиљеријским оружјем, које од навођених авионских бомби има неупоредиво већу могућност грешке?“
Генерал је покушао хладно да одговори да се мора схватити да: “НАТО не убија него штити цивиле, жао ми је због цивилних жртава у возу, али наша акција имала је за циљ спречавање масовног страдања цивила на Косову, а да у примјеру (Републике Српске) који наводим није било тако“. Дамјановић је додао да може само да се сагласи да: “НАТО интервенција и акције Војске Републике Српске никако не могу поредити, јер је ратни задатак генерала Војске Републике Српске био спречавање понављања геноцида 1941-45“.
На одговор канадског морнаричког адмирала да су и они људи и да их боле жртве и грешке које проузрокују смрт недужних цивила као и да ниједна Нато мисија није имала за циљ страдање цивила већ успостављање мира у Афганистану, на Косову и Метохији, Босни и сл. Марко Ковачевић је прокоментарисао: На Косову и Метохији регуларне снаге Војске СРЈ и полиције су имале проблем са албанским терористичким организацијама које су угрожавале територијални интегритет и устав и правни систем државе и чиниле злочине над српским становништвом као и Албанцима који су били лојални својој држави. У тој тешкој унутрашњој ситуацији за једну земљу догађало се и да од стране српке војске и полиције страдају албански цивили као што и ви кажете да се у случају ваших интервенција у страним државама дешавало то исто. Ни војсци СРЈ и полицијским снагама као ни државном врху циљ није био убијање албанских цивила већ одбрана суверенитета и територијаног интегритета и мира у сопственој држави. Дакле наши су циљеви били потпуно исти као и ваши, с тим што смо ми као суверена држава решавали проблем на сопственој територији. Али смо ми због тога бомбардовани…Зашто су у случају Нато пакта цивилне жртве последица грешака а у случају Војске и полиције СРЈ свјесна намјера ? Зар то нису двоструки аршини.
Након завршетка рата донешена је резолуција 1244 која је поред предвиђених страних снага на Косову и метохији гарантовала СРЈ и Србији територијални интегритет на Косову и Метохији и повратак њених војних и полицијских снага у покрајину након три године. То се није десило. Штавише, Нато снаге на Косову и Метохији су дозволиле или ако желите да будем блажи нису успјеле да спријече погром над српским становништвом и уништење српске културне баштине на Косову и Метохији 2004 године. Крајњи резултат свега тога био је да водеће земље Нато пакта признају лажну ,терористичку државу на територији Србије. Дакле ми наш циљ из 1999 године о очувању територијалног интегритета и суверенитета земље нисмо испунили али видимо да је наводно решавање кризе и доприношење мира од стране Нато пакта било на штету само једне стране. Јер се није помогло да се смањи број цивилних жртава у локалном сукобу већ се једна страна бомбардовала на цјелокупној територији и измјестила са простора на ком је постојао проблем. Што јасно говори о другачијим намјерама.
,,То је веома добро питање“ – рекао је канадски капетан морнарице – ,,Ја као војник не бих смио да коментаришем политичке и друге позадине активности Нато пакта јер то није мој задатак. Али да. Постоје чињенице које сте навели.“
Нато пакт ће остати какав јесте. Моћна сила у рукама првенствено САД. То је оно што се мора примити к знању. Све што се дешавало српском народу у последњим деценијама није због тога што је наш народ лошији и гори од других већ због просте чињенице да је то био интерес великих сила у првом реду САД. Зато треба да будемо поносни на браниоце наше отаџбине и нашег народа у ратовима деведесетих година ништа мање него на све друге наше славне јунаке и борце из других ратова. Надамо се да је скромна анти- нато делегација из Црне Горе допринијела својом посјетом Бриселу и сједишту Нато пакта макар мало освјетљавању наше скорашње историје и откривању да су наша страдања резултат не наших грешака већ двоструких аршина који су се примјењивали у служби интереса великих сила.

Advertisements

Posted on април 27, 2016, in Текст. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: